Wednesday, September 2, 2015

Album Kedua??

Rabu 2 September 2015, 4:08PM

Salah satu sebab kenapa aku lama tak update blog ni,

Ni jurnal lifetime aku, isi kandungannya semua pasal hidup aku. Dan sebabkan jurnal ni jugaklah aku lama tak update blog. Alhamdulillah sekarang hidup tak susah dan tak senang, dan baru menimang cahaya mata pertama, Nur Izzah Amaani.

Hidup aku sekarang lebih bertujuan,  fokus lebih jelas dan yelah, kita merancang, Allah pun merancang dan menentukan. Dari sudut latihan pun sekarang lebih teratur, mencuba untuk buat latihan siang, tapi malam jugak yang paling best, So sekarang siang adalah masa untuk aku belajar teori dan cari reference, malam untuk berlatih guitar dan vocal.

Logo AJP (Amir Jahari Project)

Tahun depan akan keluar Branding baru, bukan sebagai solo lagi, kali ini akan menjadi Amir Jahari Project. Asalnya AJP ni untuk mengabungkan semua musisi untuk bersatu bawah satu bumbung, ala-ala menjadi tempat lepak musisi untuk praktis sambil  berkongsi idea. InshaAllah jika punya kesempatan dan orang ramai nak join lepak sambil main muzik, kita akan berkumpul di studio Amir nanti.

Masih dalam membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani untuk album ke dua. Bulan puasa tahun ni sebenarnya amir dah siapkan dalam 30 - 40 demo, pilih dalam 12 terus jadi album. Tapi bila dengar balik, Amir jadi tak puas hati akan demo tu, dia macam nak tunjukkan something, nak show-off, so Amir buang semua dan buat baru. So sekarang dah kumpul ada dalam 5 lagu. Semuanya baru. Bayang, Waktu Terus Berputar, Seindah Pelangi, Ku hati Kau Jiwa, Syurga Neraka. 

Album kedua aku ni aku letakkan berunsur rohani , tapi dalam genre yang orang gelar pop, dan bukan nashid. hanya dari sudut lirik ianya berunsur rohani, dari segi arrangement lagu dan instrumentasi, ianya jauh lari dari konsep nashid. Dan antara yang menginspirasikan Amir dalam album kedua ni ialah Raihan. 

Kalau album pertama tu cerita tentang pengalaman hidup, album kedua pulak lebih kepada proses mengenal diri dan mencari Tuhan. 

Sampai sini je post harini, inshaAllah minggu depan Amir akan update lagi apa yang terbaru! Salam.






Sunday, November 3, 2013

Wedding song

Selalunya, bila wedding, lagu apa yang dimainkan? Sebab setiap kali wedding, mesti pilihan lagu aku sikit je, bagilah idea lagu2 romantik kat aku kay :)

Happy bila jiwa aku bersatu dengan muzik. Tapi semenjak duamenjak ni, aku kurang expresskan diri aku ni. Maybe makin gemuk kot, hahaha. Yelah, rasanya perlu kuruskan sikit untuk stamina kan? Takpe, mulai esok rasa nak bersukan. Harap dapat kekal sampai berat aku 64. Skarang berat badan aku 80. Sebenarnya dulu lagi berat, dulu aku 84, tapi takde double chin. Skarang dah 80, ada double chin. Pelik2. Tak kesah la, apa2 pun aku tetap nak buang sgala lemak ni, tak la semua, sikit je, nanti kering sangat pun susahh~ hahahaha. Aku akan berusaha!! Hahaha, geli lak aku tulis , pastu baca balik. Aite, masa untuk ulangkaji lagu2 for wedding! 
Nilah lagu2 yang aku dah listkan. Kalau ada idea, berilah sikit ye :) salam.

Friday, November 1, 2013

Banyak tugasan! Alhamdulillah :)

Banyaknya tugasan nak disiapkan, walaupun camtu, aku happy sebab tak la bosan takda buat apa2 kan? Hehhe. Sekian lame jugak tak update blog.

Album penghibur jalanan dah siap, dah ada kat pasaran, kat kedai berhampiran dengan harga anggaran rm 26.00. Kalau nak dengar lagu selain Tanpamu, Penghibur Jalanan dan Gelisah, belilah album kay, support local music, cinta local music :D

Aku baru siapkan satu lagu untuk student Akademi Fantasia. Hasil nukilan aku, diproduce oleh AGCoCo! inshaAllah akan dimainkan di final Akademi Fantasia 2013 nanti..nama lagu tu, "Sepasang Sayap". Kalau ada denga nama tu, Amir la punya tu, hehehehehe :)

Aite, nak terus melayan laptop jap then sambung buat kerja :) nanti update lagi. salam :)

Saturday, March 23, 2013

Akhirnya, album hampir siap! :D

Setelah sekian lama menunggu untuk siapkan album, akhirnya dah hampir nak siap, tinggal 2 lagu lagi nak direcord. fuh~

Aku kian sangsi akan diriku sendiri kernaa, hahahaha. meracau tak tentu pasal pagi2 buta ni. Aku nak cari musician untuk fixkan aku punya line up live peformance, buat setakat ni yang permanent ada percussionist aku je, karim. Ruvi ngan pito session je untuk aku sebab kalau aku ambik dieorang, aku kesian dieorang tak cukup masa untuk hangout, asyik kerja, praktis pulak dengan banyak band, fuhh, besar tugas dieorang ni, sebab bagi aku band hanya akan terjadi bila walau persefahaman tentang music berbeza, tapi hati kekal satu dan saling memahami tugas masing2. Aku risaukan masa dieorang jelah, yang lain tak..

Album penghibur jalanan aku ni plak aku rasa satu experiment yang sangat semulajadi, antara producer yang terlibat ialah anas amdan (Abang Aizat Amdan) dan mike chan. Sentuhan mike chan dapat didengar dari lagu gelisah yang baru(belum kluar, nak dengar kene beli album ye :P) dan penghibur jalanan, yang lain semua diproduce oleh anas amdan. Aku berharap perjalanan seniku akan berjalan lebih lancar lepas kluarnya album penghibur jalanan ni. Aku tak rasa menyesal sedikit pun dengan langkah perjalanan hidup yang aku ambik, dan aku pasti semuanya mempunyai sebab2 yang tertentu kita lahir di dunia ni, kan? :D

Kesemua lagu dalam Album penghibur jalanan ialah hasil tulisan dan melodi aku, dan yang pastinya Dia yang memberi, jadi korang leh cuba untuk mendengar dan kalau korang rasa sesuatu dari lagu tu, pasti ada kebaikannya :)

Sampai sini je, nanti aku update lagi ya :D Salam, peace!


Wednesday, January 9, 2013

Album Penghibur Jalanan - 10 Januari 2013

Holla, hari ni first day of recording untuk album Amir, sorry sebab album Amir kene tangguh sebab AJL27. InshaAllah by March album semua siap, Aizat pun tengah record lagu jugak untuk Album terbaru die nanti, dan mungkin kami akan release Album sama2. Doakan semua jalan lancar yee...

Okay, cite pasal album aku ni, konsep die, aku cuba nak terapkan raw punya sound dalam album pertama aku ni, dan lagu2 dalam album aku ni pun semua dah dicipta berkurun lama lalu..lagu2 aku baru aku akan masokkkan dalam album ke-2 dan ke-3 nanti, so, album pertama ni adalah antara lagu2 terawal ciptaan aku selain "Aku juga manusia & Ajarkan aku".

Hehehe, hari ni nak siapkan record lagu Ajarkan aku dulu, hehehe :D


Inilah intensif sampai march! Album Penghibur Jalanan! See u soon :D

Sunday, January 6, 2013

AJL 27 selesai! Fuhh~

Salam buat semua yang membaca, Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar semalam masa AJL 27, dan Amir ta nak la cita yang dah berlaku kan :P hihihi,

Amir tak kisah menang atau kalah, but if menang of course bonus kan? So semalam memang fikir nak hiburkan hati semua orang yang menonton, (Harap2 korang terhiburlah ye :D) Soooooooo,'

My next plan after AJL ialah - 
1) InshaAllah will shoot Music Video for Tanpamu skaligus Penghibur Jalanan.
2) Fokus kat album dan target untuk keluarkan album pertama Amir by Mac, InshaAllah~
3) Balik kuching!! hehehe

Memang xde rehat pun sebenarnya, -_-# But its ok, ini memang minat Amir dari awal lagi kan :) 

BTW! Almost lupe! 
Thanks to Mak , Ayah, Adik Beradik, sedara mara, jiran, guru vokal Amir, cikgu shafi dan Abang Najib, Kawan2 kat kuching, Zawiyah!, kat aswara, kat AF kat KL, 
KGE Family, Aizat, Amar, Anas, Go Gerila Family, Datuk Amdan Family, No Noise Percussion dan terutama skali manager Amir, Joe Lee (Klubbkiddkl) serta Blackberry dan Versace Jeans kerna membantu Amir dalam AJL 27 ni! Tak lupa juga pada Media Prima sebab ini adalah first exposure Amir untuk melangkah lebih jauh dalam industri :D
Thanks jugak kepada AJP (Amir Jahari Project) - Nama baru kepada #teamtanpamu, supporter and fans!

Wednesday, October 3, 2012

Mai dengar lagu baru Amir Jahari - Penghibur Jalanan

Salam, haiyaa..memang dah nekad dulu nak update hari2, skali~ hahaha :P

Nama penuh : Mohammad.Amirullah bin Jahari
Umur : 20 tahun ( Nape, tak percaye? :P )
Hobi : Main gitar, buat lagu, menulis lirik, mencari sesuatu dalam muzik.

Saya seorang yang suka berkongsi idea dan terbuka :) Lebih sesuai digelar anak seni dari dipanggil artis. Kerna masa skarang semua anggap artis ni ialah selebriti..cam lagi selesa kalau dipanggil anak seni :) Sebab Amir baru je bermula..

Korang dah dengar tak lagu Penghibur Jalanan Amir yang baru? Kalau carik kat youtube, studio version memang tak ada, tapi kalau live version banyak :) Tapi yang latest live show Amir try bawak sebijik cam recording version..kalau korang nak dengar full version, korang leh request kat radio kegemaran korang ye :D ( Sempat promote single, hahaha )

Sebenarnya lagu penghibur jalanan ni Amir dapat inspirasi dari emosi Amir masa busking dulu..dan jadilah lagu tu. Kalau nak tau apa maksud lagu ni betul2, Korang layan la lagu ni sambil baca lirik ya :P Sila tekan link dibawah :D

Amir Jahari - Penghibur Jalanan  <--Nak dengar? Tekan sini then comment ye :)

Amir jahari - Penghibur jalanan (Lirik)

Sepi terkurung, dalam renungan manusia
yang tak mengerti, erti kehidupan
Terkejar2 kesana kesini, mencari
Jalan keluar dari kelompok manusia ini

Melihat kekuranganku
melihat kedegilanku
bukan ku pinta
simpati darimu

Kuhanya penghibur jalanan
Bukan pengemis yang kau fikirkan
Ku ingin mengejar impian
seperti kalian